Rough idle

Discussion in '3.0 Engine' started by rebelfox, May 24, 2013.

  1. rebelfox

    rebelfox New Member

    Here lately my truck has been idling rough but drives fine. It gave me the evap code p1443. I replaced the fuel filter but it didn't help. Besides the idle, it takes 2 or 3 try's to start but only if its been off for a short time. Starts fine when the engine is cold. And 1 more thing, a few times I have filled up and it keeps cutting the pump off like its full when its not full. Its only done that a few times. All started around same time but not sure if its all related. So I'm confused.

    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
  2. Ranger Forum Sign Up!

    Join Today - It's Totally Free!

    Are you a Ford Ranger fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford Ranger Fans to meet online.
    Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your Ford, and have a great time with other Ranger fans. Whether your an old timer or just bought your Ford you'll find that Ranger Forum is a great community to join. Best of all it's totally free!

    Join Today! JOIN FOR FREE

  3. OP

    rebelfox New Member

    Its a 97. 3ltr. V6

    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
  4. Rockfish

    Rockfish New Member

    Is there a silver cylinder part on top of engine that has a two wire plug going into it, and has two bolts holding it on. I froget what it's called, but I had same problem my my auto parts guy gave me a new one I put it on (very easy) fixed rough idle. Maybe some one out there knowes the name of the part, if you cant figure out this, I'll get part name and re-post.

Share This Page