OD on/off light

Discussion in 'General Discussion' started by Eddie Finch, Feb 7, 2020.

  1. Eddie Finch

    Eddie Finch New Member

    I have an 04 ranger edge, supercab 3.0 auto.4:10 rearend overdrive on/off light flashing, anyone have a fix.All gears are there.harsh second gear while flashing, turn key off restart ok for awhile, will add truck has 196,000
     
  2. Ranger Forum Sign Up!

    Join RangerForum.com Today - It's Totally Free!

    Are you a Ford Ranger fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Ford Ranger Fans to meet online.
    Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your Ford, and have a great time with other Ranger fans. Whether your an old timer or just bought your Ford you'll find that Ranger Forum is a great community to join. Best of all it's totally free!

    Join RnagerForum.com Today! JOIN FOR FREE

  3. PeteB

    PeteB New Member

    O/D light flashing means that the PCM detected a transmission fault at some point. The harsh shifting is the trans in "failsafe" mode to protect itself until the fault is corrected. Have the truck scanned. The code received should give an idea as to where to start.

    Pete
     
  4. OP
    Eddie Finch

    Eddie Finch New Member

    No codes show up
     
  5. PeteB

    PeteB New Member

    Ok. I'm a little rusty here. When you scan the truck, is there more than one option for modules to check? For example, is there a body control module? ABS module? Etc.. Maybe there is an ABS fault, or something similar. I think that truck gets it's vehicle speed from the ABS system. Therefore, if the rear axle speed sensor or, maybe, a wheel speed sensor acts up occasionally it could affect the trans. If there are other module choices when scanning, I would check all of them. If you haven't yet. It sounds to me like it's an ABS or speed sensor issue. I don't recall much of anything else resetting with a key cycle. Hope this helps.

    Pete
     
  6. OP
    Eddie Finch

    Eddie Finch New Member

    I have replaced abs sensor, & speed sensor, 2 different trans shops say they don't believe its going in lockup, they scanned as well no codes, its 3.0 with factory 4:10 gears,tachs 2800 rpm @ 70 mph, i'm at wits end, all gears are there shifts great till light flashes
     
  7. PeteB

    PeteB New Member

    Hmmm. I'm not sure what's going there. If I think of anything I'll let you know.

    Pete
     
  8. OP
    Eddie Finch

    Eddie Finch New Member

    Thanks
     
  9. PeteB

    PeteB New Member

    Just a thought. Have you tried replacing the Trans Range sensor? I remember back from my dealership days that you could get some pretty strange symptoms when those things went on the fritz. If you do try to replace that, make very sure its aligned properly. Other than that, I'm at a loss.

    Pete
     
  10. OP
    Eddie Finch

    Eddie Finch New Member

    No i not sure what that is or where its located, I'm an old Retired Ford Techinican myself, & my specialties were driveability, & heat & cliate controls.This thing has racked my brain, last nite i had a dream that i fixed i it,by replacing front abs sensors .Not sure if it has them beings its a 2 wd
     
  11. PeteB

    PeteB New Member

    It should have abs sensors in the front regardless if its 2wd. The trans range sensor is on the side of the trans, at the shift linkage. Used to be called the neutral safety switch on the old dumb transmissions. It was called, by Ford, the MLP sensor for a while until the federal govmt came up with the standardized terms. Just keep in mind that it needs to be aligned when installed. It has a line on it that needs to be lined up when the trans is in neutral. Good luck.
     
  12. OP
    Eddie Finch

    Eddie Finch New Member

    Oh ok, will look into it, thanks for your info & help
     

Share This Page